Nieuws
Senioren blijven plakken in woningen
Utrecht – Een kwart miljoen senioren is op zoek naar een geschikte ouderenwoning. Zij blijven echter zitten in hun oude woning, omdat er geen aanbod in hun buurt of gemeente is. Veel ouderen zouden het liefst een huis hebben waarin ze tot op hoge leeftijd en met toenemende beperkingen kunnen blijven wonen.
Dat blijkt uit nieuw onderzoek naar de woonsituatie van 65-plussers door het economisch bureau van Rabobank. De economen berekenden op basis van cijfers uit 2018 dat 40 procent van alle ruim twee miljoen 65-plus huishoudens in een huis woont dat minder geschikt is om tot op hoge leeftijd en met toenemende beperkingen te blijven wonen. Het gaat om in totaal 820.000 ouderenhuishoudens met een woning met bijvoorbeeld trappen in huis, drempels of geen toilet in de buurt van de slaapkamer.
Door de komst van nieuwe woonconcepten voor ouderen groeit wel de interesse in een seniorenwoning. Rabobank peilde dat bijna een kwart miljoen wel oren heeft naar een huis dat beter toegankelijk is als er fysieke ouderdomsproblemen ontstaan. Maar van de 75-plussers zegt bijna de helft te blijven zitten als deze nieuwe woning niet in de eigen buurt te vinden is. In 2018 wilden ongeveer 453.000 ouderenhuishoudens binnen twee jaar verhuizen, terwijl slechts 116.000 ouderenhuishoudens recentelijk bleken verhuisd.
Zo lang het lichaam gezond is, blijft wonen in de oude woning geen probleem, benadrukt Rabobank. Maar door het tekort aan geschikte seniorenwoningen is snel verhuizen lastig als die problemen ontstaan. Volgens de economen komt langdurige ziekte, een aandoening of handicap in het huishouden voor bij iets meer dan de helft van de 65-plussers die vanwege zorg of gezondheid willen verhuizen. Wonen in een huis met drempels en trappen maakt het risico op valpartijen en ongelukken groter. Ook is er meer thuiszorg nodig.
Ouderenorganisatie Anbo stelde eerder dat er momenteel zo’n 100.000 ouderenwoningen te weinig zijn. Aanpassen van een bestaande woning kost volgens de economen van Rabobank ’minder dan 10.000 euro’. Ouderen die in hun oude eengezinswoning blijven zitten, belemmeren echter wel de doorstroming voor jongere huishoudens.
Bron: De Telegraaf 20 april 2020
Huizenprijzen lopen iets minder hard op
DEN HAAG (ANP) – De huizenprijzen in Nederland stijgen begin dit jaar wat minder hard dan eind vorig jaar. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster werden bestaande koopwoningen in januari gemiddeld 6,3 procent duurder dan een jaar eerder. In december was de gemiddelde prijsstijging nog 6,5 procent.
Meer huiseigenaren waren afgelopen maand succesvol in de verkoop van hun woning dan een jaar eerder. Het aantal verkochte woningen steeg tot 17.525, laten de cijfers van het Kadaster zien. Dat is bijna 16 procent meer dan in januari van 2019.
De huizenprijzen staan momenteel op een historisch hoogtepunt, na jaren van flinke stijgingen. In 2019 liepen de woningprijzen op jaarbasis op met 6,9 procent. Dat was wel wat gematigder dan in 2018, toen een gemiddelde woning 9 procent duurder werd. Het alsmaar hogere prijskaartje dat aan een gemiddelde woning hangt, maakt veel huizen onbetaalbaar voor mensen met een modaal inkomen. Veel makelaars en kenners spreken inmiddels van een wooncrisis.
Bron: Telegraaf 21 februari 2020
Huizenprijzen naar recordhoogte – zo duur zijn de woningen in jouw gemeente
Een flatje in Delfzijl of een kast van een huis in Bloemendaal? Het linker huis kost slechts 79.500 euro, het rechter huis bijna 16 miljoen euro.
De huizenprijzen zijn weer flink gestegen. Voor het eerst was de gemiddelde verkoopprijs zelfs meer dan drie ton, blijkt uit cijfers van het CBS. Maar het maakt nogal uit waar je een huis wilt kopen. In de duurste gemeente, Bloemendaal, kostte een huis vorig jaar gemiddeld 832.000 euro. In Delfzijl was dat 155.000 euro.
Het maakt nogal uit wat je in beide gemeenten voor ongeveer hetzelfde bedrag kunt kopen. Een rondje Funda: het goedkoopste huis in het rijke Bloemendaal is een appartement van zo’n 100 vierkante meter. Vraagprijs: 425.000 euro.
In noordoost-Groningen ben je een stuk goedkoper uit: in Delfzijl koop je voor minder geld, 389.000 euro, een monumentale boerderij met een woonoppervlak van 300 vierkante meter. Aan het huis zitten twee schuren van samen ruim 1.000 vierkante meter.In acht gemeenten werd vorig jaar gemiddeld meer dan een half miljoen euro neergelegd voor een koopwoning. In veertien gemeenten, waaronder Delfzijl, minder dan 200.000 euro. Zes van deze gemeenten liggen in de provincie Groningen.
Bron: RTL nieuws 12 februari 2020
Senioren, zo verzilver je de overwaarde op je huis
Onze ontplofte woningmarkt zorgt niet alleen voor verliezers: veel woningbezitters beschikken over een flinke overwaarde, en die kun je verzilveren. Disclaimer: je moet boven de 57 jaar zijn.
Als een woning meer waard is dan de hypotheek die op de woning is afgesloten, dan is er sprake van een overwaarde. Bij een ruime overwaarde is de hypotheek lager dan 50 à 60 procent van de woningwaarde.
Hoe je die stenen dan omzet in geld? Die vraag naar verzilvermogelijkheden neemt toe, en zo ook de initiatieven van marktpartijen, zegt een woordvoerder van Vereniging Eigen Huis.
Acht op de tien Nederlandse huiseigenaren verwacht winst te maken als ze de woning op dit moment zouden verkopen, en woningbezitters in het middensegment zijn het meest optimistisch over de hoogte van de winst. Dat blijkt uit onderzoek van ABN AMRO.
De gemiddelde overwaarde wordt geschat op 128.000 euro en dat is een goede indicatie, want die wordt gebaseerd op de jaarlijkse WOZ-waarde, ingeschat door de gemeente waar het huis staat.
Zo’n fiks bedrag in stenen laten zitten is zonde, vinden steeds meer senioren met een grotendeels afbetaald huis. De belangstelling onder deze doelgroep voor verzilveren stijgt, en dus startte Vereniging Eigen Huis de overwaardescan. In zes weken tijd hebben ruim 100.000 mensen die scan ingevuld, zegt de VEH.
Zo kun je je overwaarde verzilveren:
Je huis verkopen en weer terughuren
Sale en lease back, heet deze constructie, en is bedoeld voor mensen boven de 55 jaar. De VEH is geen groot fan van deze optie, want de deal voor woningbezitters is niet heel aantrekkelijk. Ook de Algemene Bond voor Ouderen (ANBO) waarschuwt senioren om eerst goed over deze optie na te denken.
Je verkoopt je eigen huis met overwaarde aan een daarin gespecialiseerd bedrijf, bijvoorbeeld het Zilver Wonen Fonds. Het bedrijf is nu de eigenaar, en je huurt je eigen huis terug. Het nadeel is dat wie voor deze optie kiest slechts 80 procent van de marktwaarde van het huis krijgt.
Toch heeft het voordelen: ouderen krijgen ineens een groot bedrag tot hun beschikking, kunnen in het eigen huis blijven wonen en hebben geen omkijken naar het onderhoud ervan. Dat is nu de verantwoordelijk van de eigenaar.
De opeethypotheek
Wie een opeethypotheek afsluit, leent zijn eigen overwaarde. Dat bedrag kun je in één keer opnemen, of maandelijks laten bijschrijven als aanvulling op je inkomen. De rente over die lening wordt bij de schuld opgeteld.
Er zijn verschillende partijen die deze opeethypotheek aanbieden, zoals de Stekkie Inkomensaanvuller, de Verzilver Hypotheek van Florius of het Rabo Overwaardeplan. De Vereniging Eigen Huis is het meest te spreken over de opeethypotheek van ABN Amro: de Overwaarde Hypotheek. ABN AMRO vraagt de woningeigenaar niet om de eerste hypotheek over te nemen van een andere hypotheekverstrekker.
De Verzilverlening van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting
Het Stimuleringsfonds Volkshuisvestiging is niet in alle gemeenten actief, maar is aan het groeien. Gemeenten verstrekken een zogenaamde ‘blijverslening’ op basis van overwaarde. Dat geld moet voor de aanpassing van de eigen woning worden gebruikt, dus voor aanpassingen naar een seniorenwoning of duurzaamheidsmaatregelen.
Een auto, vakanties of een schenking aan de kinderen: dat mag dus niet. Voor deze lening geldt geen inkomenstoets en gedurende de looptijd betaal je geen rente en aflossing. De rente wordt jaarlijks bij het schuldbedrag opgeteld, en de lening wordt afgelost na verkoop van de woning of na overlijden van de eigenaar.
Verhuizen
De snelste manier om aan geld uit overwaarde te komen is je huis te koop zetten en een goedkoper huis kopen. Een aandachtspunt hierbij, zegt Michel Ligtlee van de VEH, is dat geld uit de overwaarde gebruikt moet worden voor de financiering van die nieuwe woning. Anders heb je over het bedrag van de overwaarde geen recht op renteaftrek.
Je huis verkopen en vervolgens gaan huren: dat levert wel onmiddellijk een groot bedrag aan overwaarde op. Het is een optie die niet veel mensen uit eigen beweging kiezen, zegt Michel Ligtlee van de VEH.
“Mensen zijn verbonden aan hun eigen vertrouwde huis en sociale omgeving en zullen opzien tegen een verhuizing.”
Bron: Nu.nl 3 februari 2020